Visveiligheid: Op de juiste manier omgaan met een gevangen vis

Het op de juiste manier omgaan met een gevangen vis

Visveiligheid, social media en websites staan er tegenwoordig vol mee en veel van jullie zullen er dus ongetwijfeld over gelezen hebben: visveiligheid. Visveiligheid is (gelukkig) een begrip waarop steeds meer gehamerd wordt binnen onze hobby. Wie vindt het immers niet frustrerend om een karper met een zogenaamde “papegaai bek” te vangen? Daarnaast komt het ook nog regelmatig voor dat een vis gevangen wordt met slecht werkende loodsystemen, en in uitzonderlijke gevallen met een complete hengel, nog aan hun bek bevestigd. Het is daarom ontzettend belangrijk dat er tegenwoordig zoveel aandacht en uitleg is voor visveilige loodsystemen, zodat karpers bij een eventuele lijnbreuk alles kwijt kunnen raken (op de rig na).

Visveiligheid
Visveiligeheid moet altijd het uitgangspunt zijn.

Hoewel er veel aandacht is voor bovenstaande voorzorgsmaatregelen die betrekking hebben tot visveilige systemen en dus eigenlijk het proces vóór het daadwerkelijk vangen van de vis, is er nog te weinig aandacht voor het op een goede en veilige manier behandelen van de vis zodra deze in het schepnet is beland. Daarom zal juist hierover in dit artikel uitgebreid ingegaan worden.

Voorbereiding

Hoewel we ons soms weken voorbereiden op het gebied van stekken, voer en materiaal, laat de voorbereiding met betrekking tot het juist behandelen van een vis na een vangst nog wel eens te wensen over. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van wat je al aan voorbereidingen kunt treffen voordat een aanbeet überhaupt heeft plaats gevonden:

Visveiligheid
En goeie voorbereiding bepaald de snelheid waarmee en vangst weer kan worden teruggezet.
 • Zorg dat het schepnet in elkaar gezet is en in de buurt van de hengels ligt, zodat dit niet halsoverkop gedaan moet worden bij een aanbeet.
 • Zorg dat de sling en onthaakmat al klaar liggen en maak deze eventueel ook al nat. Veel vissers doen dit pas zodra de gevangen vis in het net ligt te rusten. Op zich is dit geen groot probleem, al kunnen vissers na een vangst in hun haast nog wel eens vergeten om bijvoorbeeld hun onthaakmat nat te maken. Let wel op: bij warm weer zullen de sling en mat ook snel weer droog zijn, dus hou dit goed in de gaten.
 • Zorg dat er een emmertje water klaar staat om de vis goed nat te kunnen houden in de tijd dat deze op de kant is.
 • Zorg er voor dat je weegklok klaar ligt en goed is afgesteld (de natte sling er eventueel al afgeteld).
 • Zorg dat je al een plek in gedachten hebt waar je de vis eventueel op de foto wilt zetten en stel eventueel ook alvast de positie en instellingen van je camera hier op af. 

Mocht je om wat voor reden dan ook bovenstaande handelingen toch nog moeten doen terwijl de vis al in het net zit, zorg dan in ieder geval voor een extra bankstick om het schepnet goed te fixeren voor de tijd die je nodig hebt om voorbereidingen te treffen.

Van net tot release: stap voor stap

Zodra je het gevecht met een karper in jouw voordeel hebt beslecht zal deze uitgeteld in het schepnet liggen te rusten. Het is daarom allereerst belangrijk om de dril niet te overhaasten en de vis voldoende kans te geven zich moe te strijden, zodat hij op de kant rustiger is en hiermee de kans op beschadiging meteen een stuk kleiner zal zijn. Daarnaast geldt ook: hoe beter je bovenstaande voorbereidingen getroffen hebt, des te sneller zul je de vis ook uit het water kunnen halen voor de foto, weging en release. Hierdoor zal de vis korter de tijd krijgen om weer op krachten te komen en waarschijnlijk dus een stuk gemakkelijker in de omgang zijn.

Visveiligheid

De beste manier om de vis met het net naar de onthaakmat te brengen is door hem eerst te onthaken alvorens hem op te tillen. Veel vissers denken dat “papegaai bekken” ontstaan door het wegsleuren bij obstakels. Dit is gedeeltelijk het geval, maar een groot deel van papegaai bekken ontstaat doordat een nog gehaakte vis onder een gespannen lijn met het net uit het water wordt getild, met (uit)scheuringen van de bek als gevolg. De beste optie is daarom om de vis te onthaken en er zeker van te zijn dat de lijn, loodsysteem en rig uit het net zijn voordat de vis vervoerd wordt. 

Visveiligheid
De vis in het net Onthaken is het beste, zo voorkom je haken die uitscheuren.

Onthaken gaat het makkelijkst door met de ene hand druk uit te oefenen op het haakoog, terwijl je met de andere hand de haak richting de haakbocht vast pakt. Wanneer een vis wat dieper gehaakt zit kan het gebruik van een tangetje soms uitkomst bieden. Let hierbij wel op dat je deze met beleid gebruikt om extra schade in de bek te voorkomen. In uitzonderlijke gevallen heeft de haak zich in zijn geheel door de karperbek heen gepenetreerd. Ga de haak dan niet via dezelfde weg terug wringen, maar knip eenvoudig net achter de haak je rigje door zodat het geheel eenvoudig verwijderd kan worden. Zodra de haak verwijderd is kunnen eventuele wondjes behandeld worden met één van de vele carp care producten die tegenwoordig beschikbaar zijn. Dit voorkomt infectie en bevorderd het herstel.

Visveiligheid
Niet alleen haakwonden kun je behandelen, in dit geval een los geraakte schub door het paai geweld.

Niet altijd even makkelijk in het net te onthaken !

Toch is het niet altijd even gemakkelijk om een vis in het net te onthaken, en daarom is een tweede optie om de rig los te koppelen van het loodsysteem voordat de vis vervoerd wordt. Dit gaat uiteraard het gemakkelijkst wanneer je gebruik maakt van een quick change swivel. Wanneer dit ook niet mogelijk is kun je het beste de armen van het schepnet los maken van de steel, vervolgens de sling hieronder schuiven en dit geheel naar de onthaakmat vervoeren. Trek voorafgaand hiervan voldoende extra lijn van de molen en check of hier geen spanning op komt zodra je de sling op tilt. Let ook bij het eventueel gedeeltelijk oprollen van het schepnet op dat je hoofdlijn er niet mee tussen rolt. In alle bovenstaande gevallen is het daarnaast erg belangrijk dat je, voordat je de vis uit het water tilt, goed controleert of (met name) de borstvinnen van de vis netjes langs het lichaam liggen. Is dit niet het geval, dan loop je bij het optillen een groot risico dat de borstvin zal knakken.

controleer altijd of de vinnen van een vis goed liggen .

Zodra je dit alles hebt gecheckt is het tijd om de vis naar de onthaakmat te vervoeren. Zorg ervoor dat de mat niet klaar ligt op de locatie waar je van plan bent foto’s te gaan maken 25 meter verderop, zodat je deze afstand met de vis moet gaan sjouwen. Het is veel beter om de mat zo dicht mogelijk bij het water klaar te leggen zodat het sjouwen met de vis tot een minimum beperkt blijft. Zodra de vis op de mat ligt is het veel veiliger om deze met mat en al naar de gewenste foto locatie te vervoeren. Het is belangrijk dat zodra de vis op de mat ligt, deze continue nat te houden door er regelmatig een emmertje water overheen te gieten. Hiermee voorkom je schade aan de slijmlaag van de vis, wat kan leiden tot uitdroging en littekenvorming. 

Visveiligheid
De vis goed nathouden is erg belangrijk zeker in de zomer.

Wanneer je de vis gaat wegen, zorg dan voor een natte sling en rits deze goed dicht. Let hierbij ook weer goed op of de vinnen van de vis netjes langs het lichaam liggen. Bij het fotograferen van de vis is het belangrijk om deze zo laag mogelijk boven de onthaakmat te houden. Mocht de vis tijdens het fotograferen dan uit je handen spartelen, dan zal deze zo zacht mogelijk weer op de onthaakmat landen. Probeer dit echter te voorkomen door de vis zelf weer terug te leggen op de mat zodra je voelt dat deze zich aan begint te spannen. Door de vis vervolgens rustig op te tillen en langzaam omhoog te bewegen verklein je de kans dat de vis zal gaan spartelen. Vuistregel is: hoe rustiger de visser blijft, des te rustiger de vis vaak ook zal blijven. Mocht een vis om wat voor reden dan ook toch ontzettend levendig zijn op de onthaakmat, blokkeer dan zoveel mogelijk het zonlicht. Dit zorgt er in veel gevallen voor dat de vis zich wat meer zal ontspannen. Verwijder vóór het oppakken van de vis eventuele sierraden die tot beschadigingen kunnen leiden, zoals ringen, horloges en armbanden.

Het allerbeste is om zelf in het water te blijven met een waadpak, mocht er iets mis gaan dan loopt de vis het minste risico.

Het terugzetten van een vis !

Zodra de vis gewogen en gefotografeerd is wordt het tijd om hem zijn vrijheid weer terug te geven. Het beste is om de vis in de sling en op de onthaakmat zo kort mogelijk naar het water te vervoeren. In het ideale geval is het zelfs beter om met het geheel te water te gaan (eventueel met waadpak) en de vis daar zijn vrijheid terug te geven. Mocht je niet in de positie zijn om zelf te water te gaan, zorg dan dat de sling en mat inclusief vis zo kort mogelijk bij de oever neergelegd worden. Til vervolgens (na wederom de vinnen gecheckt te hebben) de vis in een dichtgeritste sling op en leg deze op het water. Rits de sling vervolgens open, laat de karper even wennen aan het feit dat hij weer in het water ligt en je zult zien dat hij in de meeste gevallen uit zichzelf weer rustig weg zal zwemmen.

Sander Vos. Zo hoort het een trotse vanger zet zijn vangst terug zoals het hoort

Voetnoot met betrekking tot het bewaren/zakken van een vis

Je zult altijd zien dat jij jouw droomvis niet in het eerste ochtendzonnetje vangt, maar in het holst van de nacht. Natuurlijk zijn foto’s in het donker minder mooi dan overdag. Je kunt er dan voor kiezen de vis even weg te hangen in sling of beter nog een bewaarzak, maar hou hierbij goed rekening met het volgende:

Nash Member Ronnie Wehkamp met een Brute schub. Grote vissen houd je beter laag bij de grond.
 • Pas bovenstaande handeling toe bij het weghangen van de vis, zoals het nat maken van de zak, het checken van de vinnen en het gebruiken van de onthaakmat tijdens het vervoer van de vis.
 • Hang een vis nooit onverantwoord lang weg. Duurt het nog langer dan 3 uur voordat het licht wordt, kies er dan toch gewoon voor om foto’s in het donker te maken.
 • Zorg dat de sling/bewaarzak ruim is, zodat je voorkomt dat de vis niet bekneld raakt.
 • Zorg dat je de bewaarzak middels een stevig koord stevig vast maakt aan een bankstick of boom. Als je de bewaarzak kwijt raakt met de vis er nog in zal deze dit niet overleven.
 • Hang de vis diep genoeg weg en niet in de buurt van waterplanten. Waterplanten geven overdag zuurstof af aan het water, maar ’s nacht doen zij het omgekeerde en nemen zij juist zuurstof op. Dit kan de vis een zuurstoftekort opleveren met ernstige gevolgen.
 • Bewaar nooit meer dan één vis in een bewaarzak.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips en kunnen we gevangen vissen op deze manier netjes en met respect behandelen. Vergeet daarnaast niet om ook rekening met elkaar te houden en met al het andere wat de natuur ons bieden heeft.

Tight Lines Guys

Meer Artikelen lezen klik dan hier CARPTALK

Foto bij @Ronnie_Wehkamp In naam van alles karpers bedankt !!

@bron : Carpology

1 thought on “Visveiligheid: Op de juiste manier omgaan met een gevangen vis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.